Blijf op de hoogte!
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en kom als eerste alles te weten over de nieuwste SuperHuis realisaties en woonprojecten.
De verbetering van de leningsvoorwaarden en de koopkracht geeft reden om te hopen dat de vastgoedmarkt zich in 2025 verder zal herstellen, zegt Goossens. Van Opstal denkt eveneens dat de stabilisatie zich voortzet, al plaatst hij er een kanttekening bij: “Het is een fragiel evenwicht, waar niet ongelooflijk veel voor nodig is om het te verstoren.”
Dat kan twee kanten opgaan. Zo zou de markt opgeschud kunnen worden door bijvoorbeeld een forse toestroom van investeerders, legt Van Opstal uit. Door de stijgende rentes trokken veel investeerders de afgelopen jaren weg van de markt, omdat er betere beleggingsopties waren. Maar als de beurzen dit jaar slecht presteren, zouden zij hun geld weer in vastgoed kunnen stoppen. Dat zou de vraag en het aantal transacties kunnen opdrijven, en dus ook de prijzen. Aan de andere kant wijzen alle experts op buitenlandse invloeden die (indirect) de rentevoet kunnen doen stijgen. Zo zag je na de verkiezing van Donald Trump een opstoot in de langetermijnrente. De vraag naar woningen zal dan afnemen. Zullen de prijzen dan ook zakken? “Nee, dat is het curieuze van de vastgoedmarkt, daar geldt deze economische wetmatigheid niet”, aldus Van Opstal nog.
De experts gaan er echter niet van uit dat de langetermijnrentes fors zullen fluctueren. “De situatie is zich aan het normaliseren. We verwachten dat de hypothecaire rente gaat stabiliseren rond het huidige niveau van 3 procent”, zegt Goossens. “Dat is zeker gezond en historisch gezien ook niet hoog. Dit wordt weer de ‘nieuwe’ realiteit, nadat we jarenlang verwend zijn geweest met quasi gratis geld (door de zeer lage hypotheekrentes in 2021 en 2022, red.).”
Ook Dewaele denkt dat de trend van vorig jaar zich voortzet. Hij verwacht een gezonde markt met licht stijgende, maar stabiele prijzen – een reële stijging van ongeveer 1 à 2 procent met de inflatie in acht genomen. Hij ziet ook een positieve ontwikkeling voor de huurmarkt in het kersverse regeerakkoord: de belasting op huurgelden wordt niet genoemd. Dat is goed nieuws voor zowel verhuurder als huurder, stelt Dewaele. “Verhuurders zwaar fiscaal aanpakken, zou investeerders weghouden, waardoor de zoekende huurder nog moeilijker aan een woning kan komen.”
De nieuwe regering lijkt enig soelaas te bieden voor de bouwsector, blijkt uit het regeerakkoord. Zo wordt de btw van 6 procent op sloop en heropbouw voor verkoopprojecten verlengd. Die maatregel zou eind juni aflopen. Daarnaast wordt de btw op renovatiewerken niet verhoogd naar 9 procent, maar blijft die eveneens 6 procent. “Die maatregelen zijn nodig om een wooncrisis af te wenden en een grootschalige renovatie-operatie van ons woningpark te ondersteunen”, stelt Demeester.
Wordt 2025 een goed jaar om te (ver)kopen?
Wordt 2025 een goed jaar om te (ver)kopen? Het antwoord is ja. Dat wil zeggen: de experts zien geen redenen om te wachten met de aanschaf of verkoop van een woning. “Ik zie geen elementen die wijzen op grote schommelingen en dat je over een jaar veel beter kan kopen”, zegt Dewaele. Hetzelfde geldt voor de verkoop. Van Opstal is het daarmee eens: “Wat altijd een cruciale rol speelt, is de evolutie van de rentevoeten: als die gaan stijgen, moet je niet wachten. Maar de algemene verwachting is dat ze stabiel blijven of zelfs lichtjes zullen dalen.”
Zeker als je op zoek bent naar een nieuwbouwwoning heeft wachten geen zin, volgens Demeester. “Dat loont niet, omdat de prijzen van nieuwbouw de komende jaren zullen blijven stijgen. Je moet zeker niet wachten in de hoop dat het goedkoper gaat worden.”
Vraag hier gratis en vrijblijvend een gesprek met een SuperHuis-bouwadviseur!
Vraag een gesprek aan
Deel op Facebook | Deel op Twitter | Deel op Linkedin